Uw partner voor Nieuws, Cultuur, Educatie, Informatie en Entertainment

Twitter Omroep Almere

50 jaar Goylants Kamerkoor

12 september 2017

Op 1 augustus 2017 bestond het Goylants Kamerkoor 50 jaar. Een respectabele leeftijd, en een datum om even bij stil te staan. In augustus 1967 verzamelde zich een klein groepje enthousiaste zangers om de kerkdiensten in de Goede Herderkerk aan de Lieven de Keylaan in Hilversum te ondersteunen. Want: eind jaren ‘60 waaide de wind van verandering ook door de kerken in Nederland. Er werd gezocht naar nieuwe vormen in de liturgie en er was behoefte aan nieuwe kerkliederen. De oude berijmde psalmen en ‘enkele gezangen’ voldeden niet langer en het hielp als een kleine groep mensen de kerkgemeenschap ondersteunde bij het zingen van de nieuwe liederen. Wat 50 jaar geleden begon als een kleine lokale cantorij, heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een volwaardig kamerkoor met leden uit het hele Gooi en daarbuiten.

Jubileumconcert en -tournee
Het zwaartepunt van onze jubileumactiviteiten ligt in het weekend van 23 en 24 september. Zaterdag 23 september is er een feestelijk jubileumconcert in de St. Vituskerk in Blaricum; thema: Traditie en Vernieuwing. Daarvoor maakten we een keus uit favoriete werken van de koorleden, in een ruimte variatie van 16e-eeuws tot hedendaags (muziek van o.a. Schütz, Purcell, Mendelssohn, Poulenc, Andriessen en Whitacre) Het element vernieuwing komt tot uiting in twee speciaal voor het jubilerende koor gecomponeerde werken, van Dirk van der Niet en van Anneke Wittop Koning. Met ons mee speelt het blaaskwintet Dwarl, onder andere in het speciaal voor deze combinatie gecomponeerde stuk van Dirk van der Niet. Daarnaast zal Dwarl enkele instrumentale intermezzo’s spelen, waaronder het derde deel uit Arnold Schönbergs Opus 26.
Op zondag 24 september gaat het koor ‘toeren’ langs plaatsen die de voorbije 50 jaar een belangrijke rol hebben gespeeld: in Enkhuizen wordt een kerkdienst ondersteund – want zo zijn we ten slotte begonnen – daarna reizen we naar Schokland, waar we optreden in het sfeervolle museumkerkje daar. Vervolgens gaat de bus naar Kampen – een plaats die onverbrekelijk is verbonden met onze kerstoptredens – en daar geven we een reprise van het concert van zaterdag.

Na dit weekend gaat het koor in een feestelijke stemming door met wat het al 50 jaar doet: in een goede en saamhorige sfeer studeren voor de optredens in december, en zich voorbereiden op de spannende plannen voor 2018: samenwerking met het Philharmonisch Orkest Mozart uit Amsterdam, dat dan 140 jaar bestaat.

En: ook al is het koor al 50 jaar oud, we kunnen altijd nog ‘jonge’aanwas gebruiken. Sinds enkele jaren werkt het Goylants Kamerkoor als ‘projectkoor’: er is een vaste kern van ca 15 leden en per gepland optreden wordt het koor uitgebreid met de benodigde ‘projectleden’.U kunt het jubilerende Goylants Kamerkoor ook zien en horen! En op de website www.goylantskamerkoor.nl vindt u nog veel meer informatie; over ons jubileum, maar ook bijvoorbeeld over hoe men zich kan aanmelden als projectlid.

De belangrijkste feiten op een rij:
Zaterdag 23 september, 20.15 uur, St. Vitus, Kerklaan, Blaricum
Jubileumconcert ‘Traditie en Vernieuwing’, toegang € 12.50, inclusief Jubileum-programmaboekje en koffie/thee met verrassing in de pauze.

Zondag 24 september, 13.15 uur, Museumkerk Schokland
Programma: een selectie uit ons jubileumrepertoire, toegang met entree voor het museum, gratis met museumjaarkaart.

Zondag 24 september, 15.45 uur, Buitenkerk, Buiten Nieuwstraat, Kampen
Jubileumconcert ‘Traditie en Vernieuwing’ – collecte bij de uitgang.


Copyright © 2018 - Omroep Almere | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)