Uw partner voor Nieuws, Cultuur, Educatie, Informatie en Entertainment

Twitter Omroep Almere

Almeerder bouwt mee aan snelste fiets ter wereld: Sneller dan een cheetah

11 september 2017

Wielrenners Aniek Rooderkerken en Iris Slappendel doen deze week in de Nevadawoestijn een poging om het wereldsnelheidsrecord fietsen voor vrouwen - nu op 122 km/u - te verbreken. Dit doen ze in de VeloX 7 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets die is ontworpen en gebouwd door het studententeam van de TU Delft en VU Amsterdam. Een van de teamleden is Jens van Houwelingen, die opgroeide in Almere.

Recordpoging
Vorige maand fietste het team bij een test nog op de A270 bij Helmond. Nu denkt het team na een jaar voorbereiden klaar te zijn om onder de ideale omstandigheden in Nevada het wereldrecord aan te vallen. Dit staat sinds 2010 op naam van de Française Barbara Buatois op 121,8 km/u.

TU Delft
Het Almeerse teamlid Jens van Houwelingen zat op het Baken Trinitas Gymnasium. Naast zijn studie Industrial Design Engineering aan de TU Delft is hij binnen het Human Power Team mede verantwoordelijk voor de combinatie van mens en techniek. “Ik was altijd al geboeid door snelle voertuigen. Om op menselijke kracht zulke snelheden te halen is fantastisch”, vertelt Jens. “Je hebt er een getrainde atleet en een op maat gemaakte fiets voor nodig. Mijn taak is om die twee naadloos met elkaar samen te laten werken”.

Mens & techniek

Dat de fiets 122 km/u kan, komt door de ideale combinatie van mens en techniek. Het gestroomlijnde ontwerp van de VeloX 7 speelt een belangrijke rol. Deze is bepaald door met computersimulaties en windtunneltests een perfecte pasvorm te vinden op de maat van de atleten. Hierdoor is de luchtweerstand tien keer kleiner dan bij een gewone racefiets. Studenten Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam trainden de atleten en verzorgden een sportdieet, volgens het team een onmisbare factor voor succes.

Sneller dan een cheetah
De studenten van het Human Power Team willen met het project laten zien dat de mens dankzij technische innovaties sneller kan zijn dan de natuur. Daarom koos het team dit jaar de cheetah - het snelste landdier ter wereld - als mascotte. Deze haalt een topsnelheid van 112 km/u.

Foto: Bas de Meijer


Copyright © 2018 - Omroep Almere | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)