Uw partner voor Nieuws, Cultuur, Educatie, Informatie en Entertainment

Twitter Omroep Almere

  • ASC Waterwijk wil komend seizoen doorpakken met jonge talenten.

Apollo Ensemble komt met Het hoofd van Haydn naar Almere

Het Apollo Ensemble viert op zondag 5 maart 2017 in Kunstlinie Almere Flevoland zijn vijfentwintigjarig bestaan met een jubileumconcert en de presentatie van de cd Het hoofd van Haydn. Het album wordt uitgebracht in combinatie met de gelijknamige roman van Theun de Vries, die speciaal voor deze gelegenheid in een beperkte oplage opnieuw wordt uitgegeven. Het Apollo Ensemble speelt, naast werken van Joseph Haydn, samen met fortepianiste Marion Boshuizen onder meer het negende pianoconcert van Mozart.

Op de cd staan Haydns Symfonie nr. 26, Symfonie nr. 44 (Trauer Symfonie) en Symfonie nr. 49. ”Deze sublieme symfonieën uit zijn vroege periode vormen de basis voor al zijn latere werken. Ook componisten als Beethoven en Mozart hebben zich er door laten inspireren”, vertelt Thomas Oltheten, fagottist en oprichter van het Apollo Ensemble. “Er zit een enorme drive in. Emoties en gevoelens volgen elkaar in hoog tempo op. Van lieflijk en teder tot stormachtig en wanhopig. Het langzame deel van de Trauer Symfonie gaat over de schoonheid van het leven en de onafwendbaarheid van de dood. Maar ook over het cyclische dat altijd maar voortduurt. Als ik Haydn speel voel ik me deel van een groter geheel.”

Haydn, doorgaans kritisch over zijn eigen composities, voelde zich zo verbonden met de Trauer Symfonie dat hij wilde dat het op zijn eigen begrafenis uitgevoerd zou worden. Echter toen de Oostenrijkse componist in 1809 overleed viel Napoleon Wenen binnen en werd Haydn overhaast begraven zonder zijn geliefde werk. Ook toen hij jaren later een officiële herbegrafenis kreeg werd zijn laatste wens niet vervuld. Wel bleek toen zijn hoofd te zijn gestolen. Dit beroemde verhaal inspireerde schrijver Theun de Vries in 1988 tot het schrijven van de historische thriller Het hoofd van Haydn, over het onderzoek naar de verdwijning. De Vries, overleden in 2005, is vooral bekend geworden met zijn boek Het meisje met het rode haar. Thomas Oltheten: “Met de cd en het boek willen wij een eerbetoon brengen aan de componist die al vijfentwintig jaar lang van zeer grote betekenis voor ons is: Franz Joseph Haydn.”

Over het Apollo Ensemble
Het Apollo Ensemble bestaat uit topmusici uit alle delen van de wereld en heeft als thuisbasis Nederland. Het ensemble, dat in verschillende bezettingen optreedt, speelt muziek van vroeg barok tot vroege romantiek en is in vijfentwintig jaar uitgegroeid tot een internationaal toonaangevend muziekgezelschap. Het speelde op grote podia en festivals tijdens tournees door onder meer Australië, Rusland, Italië, Frankrijk, Kroatië en de Verenigde Staten. Jaarlijks organiseren de musici de Apollo Zomeracademie, waarbij ze hun ervaring overdragen aan tientallen jonge musici uit binnen- en buitenland. Het Apollo Ensemble maakte eerder zeventien cd’s, die door de internationale pers goed zijn ontvangen.

Op de cd spelen mee: David Rabinovich (artistiek leider), Daphne Oltheten, Tomoe Badiarova, Rie Kimura, Catherine Manson, Joseph Tan, Marc Cooper, Mimi Mitchell - viool, Yoshiko Morita - altviool, Cassandra Luckhardt - cello, Maria Vahervuo - contrabas, Ofer Frenkel, Robert de Bree, Peter Tabori - hobo, Stefan Blonk en Tonia Riezu Gonzalez - hoorn, Thomas Oltheten - fagot.

Het cd-boek verschijnt bij Etcetera Records en is vanaf vrijdag 3 februari 2017 overal verkrijgbaar. Het bestelnummer is KTC 1574.

Het hoofd van Haydn - Apollo Ensemble 
Zondag 5 maart 2017, aanvang 15.00 uur 
Kunstlinie Almere Flevoland, Esplanade 10, Almere Tickets & Info: www.apollo-ensemble.nl
Het concert maakt deel uit van een landelijke tournee.
 


Reageren op dit bericht

*= verplichte velden.

Copyright © 2020 - Omroep Almere | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)