Uw partner voor Nieuws, Cultuur, Educatie, Informatie en Entertainment

Twitter Omroep Almere

  • ASC Waterwijk wil komend seizoen doorpakken met jonge talenten.

Basisschoolkinderen uitvinders 's werelds eerste afval-drone

14 november 2018

Afgelopen zaterdag vond de finale van de eerste Changemaker Challenge Junior plaats. In deze challenge – georganiseerd door de Dopper Foundation in samenwerking met Designathon Works – streden 15.000 basisschoolkinderen uit heel Nederland om de nieuwe 'Boyan' of 'Boyanita' te worden – oftewel hét nieuwe wereld-verbeterende idee te bedenken dat plasticvervuiling tegengaat. Uit de 12 finalisten werd één winnend idee gekozen: een drone gemaakt van gerecycled plastic die 's nachts de straten afvalvrij maakt, de 'Trash Bird'. Zo'n drone bestaat nog niet, en als het aan de winnaars - en de jury - ligt is de wereld hieraan toe.

Op de duurzame locatie CIRCL in Amsterdam hebben de 12 finalisten afgelopen zaterdag een prototype van hun idee gebouwd. Een jury bestaande uit o.a. Klaas van Kruistum (ZAPP), Bruno Prent (SpangaS), Frank Wassenberg (Tweede Kamerlid bij de Partij voor de Dieren) en Merijn Everaarts (oprichter Dopper) hebben de meest uiteenlopende ideeën voorbij zien komen. Van een eco-ijssalon (gedeelde tweede plaats), tot een plastic eiland, een hervulbare tandpastatube en de 'Trash Bird'. Allemaal met één doel: het stoppen van plasticvervuiling.

Uit eigen onderzoek is gebleken dat bijna alle kinderen in Nederland zich zorgen maken over het plastic probleem (zo'n 85%*). De 15.000 aanmeldingen voor deze challenge kwam daardoor niet als een verrassing. 'Het animo voor deze challenge is fantastisch om te zien. Het kinderbrein werkt heel anders dan dat van een volwassene ; kinderen denken een stuk simpeler. En goede oplossingen zijn vaak simpel. Kijk naar de Dopper,' aldus Dopper-oprichter Merijn Everaarts. De oprechte zorgen over het milieu uitte zich in het enthousiasme van de jonge deelnemers. 'Het maakt ons niet uit als we verliezen, we hopen gewoon dat de natuur wat opgeruimder wordt,' aldus de uiteindelijke winnaars.

Trash Bird
De Trash Bird ziet eruit als een echte vogel. Hij pikt afval op en brengt dat naar speciale afvalbakken. Als de bak vol zit gaat deze automatisch dicht en dan weet de drone dat hij naar een andere moet. Tegelijkertijd krijgen mensen een signaal op hun telefoon om de bak op te halen. Het plastic wordt vervolgens gerecycled en daarvan kunnen ook weer nieuwe drones gemaakt worden. Overdag laadt hij op en vliegt 's nachts. Zo hebben mensen er geen last van, wordt hij niet snel kapotgemaakt, of loop je het risico dat mensen expres afval op straat gooien om de Trash Bird in actie te zien.

Foto 1: V.l.n.r. boven - jury: Frank Wassenberg, Ronja Hartman, Bahram Sadeghi, Klaas van Kruistum, Merijn Everaarts, Mirjam de Bruijn, Bruno Prent. Onder - winnaars 2e prijs: Adinda en Feline (St. Adalbertusschool, Spaarndam), winnaars 1e prijs: Demi, Aimee, Ilse en Milan (PCB De Olijfboom, Almere).

Foto 2: Winnaressen met het gemaakte prototype van de de Trash Bird gepresenteerd op vier Doppers.


Copyright © 2020 - Omroep Almere | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)