Uw partner voor Nieuws, Cultuur, Educatie, Informatie en Entertainment

Twitter Omroep Almere

  • ASC Waterwijk wil komend seizoen doorpakken met jonge talenten.

Beweegvaardigheid van vierduizend basisschoolleerlingen getest tijdens AKT Sportdagen

Van 16 mei t/m 14 juni vinden de Sportdagen van het Almeers Kenniscentrum Talent (AKT) plaats. Ruim 4.000 Almeerse basisschoolleerlingen komen naar het Topsportcentrum en Indoorsportcomplex Olympiakwartier in Almere Poort om de MQScan op de beweegbaan af te leggen waarbij hun beweegvaardigheid getoetst wordt. Daarnaast doen zij verschillende sportclinics en bezoeken ze de funzone. Het doel van deze Sportdagen is om kinderen een positieve ervaring op te laten doen met sporten en bewegen, terwijl het AKT tegelijkertijd waardevolle data kan verzamelen over de beweegvaardigheid van Almeerse schoolgaande jeugd. De AKT Sportdagen worden dit jaar mogelijk gemaakt door MBO College Poort Sport & Bewegen, combinatiefunctionarissen Sport van De Schoor, Almeerse Scholen Groep (ASG) en Prisma. De Hogeschool van Amsterdam / VU begeleiden het onderzoek.

Beweegvaardigheid meten met de MQScan
De gemeente Almere was in 2017 de eerste gemeente die groot inzette op de motorische ontwikkeling van kinderen (Motorisch Quotiënt oftewel MQ). Inmiddels volgen andere gemeenten dit voorbeeld. Op de beweegbaan wordt getest hoe snel kinderen verschillende fysieke activiteiten doorlopen, zoals springen, tijgeren, gooien, vangen en achterwaarts bewegen. Hoe sneller de tijd, hoe hoger een kind scoort qua beweegvaardigheid. De score van de MQScan geeft ouders, docenten en de gemeente inzicht in de motorische ontwikkeling van de leerlingen ten opzichte van de norm, leeftijdsgenoten, andere scholen en regio's. Op basis van de uitkomsten past de gemeente sportbeleid aan, kunnen accenten worden aangebracht in de gymlessen en kunnen leerlingen worden doorverwezen naar de AKT naschoolse lessen (met daarin o.a. een talentprogramma).

Dit is het derde jaar op rij dat de AKT-Sportdagen worden georganiseerd. Elk jaar ondervindt het AKT een groei in aantal deelnemende basisscholen en daarmee scholieren en aantal sportdagen. In 2018 worden ruim 4.000 scholieren van 22 Almeerse basisscholen getoetst op hun motorische ontwikkeling. De Sportdagen worden op woensdagen en donderdagen georganiseerd, op de volgende data:16, 17, 23, 24, 30, 31 mei en 6, 7, 13 en 14 juni.

Over het AKT
Het AKT is opgericht door de gemeente Almere met ondersteuning van de provincie Flevoland. Het is een expertisecentrum op het gebied van talentontwikkeling in de sport en werkt daarin samen met de topsport, breedtesport en het bewegingsonderwijs. Het gezamenlijke doel is om kinderen te helpen bij het ontdekken en verder ontwikkelen van hun beweeg- en (top)sporttalenten, ieder op zijn eigen beweegniveau. Om dit te bereiken werkt het AKT onder andere met het Athletic Skills Model (ASM). Een methode voor veelzijdig bewegen. Door veelzijdig te bewegen gaan mensen beter bewegen, zijn er minder blessures, en krijgen kinderen meer plezier in bewegen. Jeugd die goed kan bewegen én een gezond gewicht heeft, draagt bij aan de gezonde stad die we willen zijn.


Reageren op dit bericht

*= verplichte velden.

Copyright © 2020 - Omroep Almere | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)