Uw partner voor Nieuws, Cultuur, Educatie, Informatie en Entertainment

Twitter Omroep Almere

  • ASC Waterwijk wil komend seizoen doorpakken met jonge talenten.

Columns

Brief van Tjeerd Herrema aan burgemeester Frank Weerwind


Geachte Burgemeester, Beste Franc

Al schrijvend aan mijn ontslagbrief conform art.43 lid 1 gemeentewet, luister ik het raadsdebat van donderdag 14 juni af. Daar valt veel over te zeggen met name over de bijdrage van de VVD en D66. Daar zullen nog wel de nodige discussies over gevoerd worden, maar is niet de reden dat ik u schrijf.

Lees verder

Lynchpartij in de raadzaal - Column Frits Huis


Waar was Clint Eastwood? Waar was de sheriff die zijn Colt trok en tegen het moordlustig gepeupel rond de boom met het inderhaast opgehangen galgentouw riep: “Cut him loose! I mean it Julis, if you don’t cut him loose I will shoot you down. We’re old friends, but I swear to God i’ll bring this man to justice, and not even you will get in my way.”

Lees verder

Helpt een lokale krant basisprincipes van de rechtsstaat om zeep?


Nederland is een democratische rechtsstaat. In de loop van eeuwen is Nederland geëvolueerd van een landje waar alleenheersers de baas waren en onderdanen niet zeker waren van hun bestaan, in een land waar een Grondwet waarborgen biedt tegen lijfeigenschap. Die Grondwet garandeert de scheiding tussen kerk en staat, de scheiding der machten en kent een fraaie catalogus van grondrechten.

Lees verder

Het zou nog wel eens erger kunnen worden voor het beter wordt. De oostvaardersplassen met hun nieuwe wildernis | Column Belinda Meuldijk


Een stukje drassig wetland van 5 bij 6 kilometer wat leuk was geweest voor watervogels en insecten, waar nu meer dan vijfduizend koeien en paarden in de blubber zakken en edelherten de laatste grassprietjes uit de modder hebben getrokken en nu op een zompige hongerdood wachten. Het is hun natuurlijke biotoop niet, daarbij is de grond te zacht en uitgeput en de hekken maken dat zij geen escape hebben.

Lees verder

Autoluwe wijk | Column Kyra von Beken


Is uw wijk autoluw? De mijne in geen geval. Het is de wens van wethouder Tjeerd Herrema er één te maken van de Floriadewijk. Een wijk waar de auto in een garage aan de rand van de wijk geparkeerd kan worden en je te voet of met een elektrische deelauto naar huis kunt.

Lees verder

De massa kantelen. Deel 1 | Column van Marcel Kolder


Veranderprocessen: Kantelen is het verschijnsel dat het ene denkbeeld rustend op een ander denkbeeld zijn balans verliest en toch contact houdt, volgens punten die op een rechte lijn gelegen zijn. (Kantelbron: Wikipedia)

Lees verder

Verkiezingen | Column Kyra von Beken


Met een beetje geluk kunnen we woensdag 21 maart in een aangenaam lentezonnetje massaal gaan stemmen. Maar voor het zover is zullen we de politici vol bravoure door de stad zien rondlopen, de één nog meer aanwezig dan de ander. Decennia geleden beloofde Leefbaar Almere de kiezers een binnenstad waar we onbetaald zouden kunnen parkeren. Parkeergarages, weg ermee! Anno 2018 hebben we nog nooit zoveel betaald voor het parkeren in de binnenstad.

Lees verder

AllGo | Column Kyra von Beken


Het veranderen van openbaar vervoersbedrijf heeft de gemoederen de afgelopen tijd aardig bezig gehouden. We betalen nu meer voor onze busreis, abonnementen zijn aangepast en bij de start liep het allemaal niet zoals we jaren gewend waren.

Lees verder

Kerstfeest met de dieren


De judaspenning klappert wild in de wind. Haar zilveren peulen steken helder af tegen het bruin van de kale struiken er achter. Je kunt de kegelvorm van de dennenbomen mooi zien. De prunus heeft zijn blaadjes verloren en de els heeft alleen zijn proppen nog over. Op de grond ligt het vol dorre bladeren. De hulstbomen zijn glanzend groen en zitten vol met bessen. De dieren aan de bosrand hebben zich voor de winterslaap in hun holen teruggetrokken. De vorst kan niet bij hen komen. Hun harten slaan traag, om niet teveel energie te verbruiken.

Lees verder

Kerstverhaal uit het wijkteam


Een jonge moeder, ik noem haar Janine, bezoekt met haar 7-jarige zoon Joshua het spreekuur van het wijkteam. Ze ziet er uiterst mager uit, met een ingetrokken gezicht waar veel leed uit spreekt. Joshua blijft dicht bij zijn moeder staan, alsof hij haar wil beschermen en tegelijkertijd bescherming zoekt bij haar. Janine spreekt met een zachte stem en vertelt haar verhaal. “Mijn man is bij ons weggegaan. Tot op de dag van vandaag weet ik niet waarom. Hij liet gewoon niets meer van zich horen. Totdat ik via-via vernam dat hij een andere vriendin had. Gelukkig kregen we in de tussentijd wel eten van zijn familie. Later hield dat op en nam zijn familie mij ook nog kwalijk dat hij bij mij was weggegaan.” Ze snikt en haar zoon gaat nog dichter bij haar staan.

Lees verder

Histoire du Chêne: het verhaal van de dode eik - Column Mayim Kolder


Dit verhaal over haar eik heeft Mayim Kolder een jaar geleden naar het consult rondom het Bomenkader Almere gestuurd. Het is zelfs daarin opgenomen. Het verhaal staat ook in haar boek wat in 2019 uitkomt en waar we al vier jaar aan schrijven. Een verhaal over haar belevenissen in Almere.

Lees verder

Raadpraat – ‘Mensen met elkaar verbinden’


Stelt u zich eens voor dat u gemeenteraadslid in Almere zou zijn. Wat zou u dan willen veranderen aan de stad? We vragen het in deze rubriek aan Almeerders, zoals Jo Bosma, officier van het Leger des Heils.

Lees verder

Wat vindt ons krokodillenbrein van fastfood? - Column Marcel Kolder


Als we met zijn allen willen dat we gezonder gaan eten, dan zou de omgeving gezonder moeten worden. Dat hebben we in Nederland zo met elkaar afgesproken op de Nederlandse voedseltop. En toch schieten er nog elke maand tientallen fastfoodketens uit de grond.

Lees verder

Partij voor de Dieren we doen mee in Almere


De landelijke Partij voor de Dieren (PvdD) heeft een lijst gepubliceerd waarin de steden worden genoemd waar de PvdD mee doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Ook in Almere doet men mee. in Almere mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar.

Lees verder

Doorgeschoten Individualisering - Column Dhr. Jo Bosma


De laatste jaren zijn Wetenschappers bezig met het woord Zelfredzaamheid. Wie en wat hoe men er over denkt vind ik niet zo belangrijk. In mijn werkzame periode was zelfredzaamheid een groot goed binnen de Thuislozenzorg. Het ging toen hoofdzakelijk over mensen die structuur in hun leven misten en niet, of nauwelijks in staat waren om zelfstandig te kunnen functioneren.

Lees verder

Spastisch stemmen moet kunnen


Onze dochter Mayim wil steevast stemmen. Ze is net achttien jaar en net als haar ouders wil ze nu eindelijk gebruikmaken van haar stemrecht.

Lees verder

In Almere zuigen ze vogeltjes op


"Onze dochter Mayim is 17 jaar oud en is ernstig gehandicapt. Hieronder een kort stukje uit haar roman, die we samen schrijven (hoofdstuk 12b). Als ze zeggen dat Almere een saaie stad is, dan wordt papa boos. En verder zegt papa: ‘Almere saai? Hoezo? Amstelveen is veel saaier. Almere is nota bene de derde architectuurstad van Nederland na Rotterdam en Amsterdam.’

Lees verder

Overpeinzing


Is het mogelijk om zonder je te schamen te zeggen: ‘Wat kosten asielzoekers nou?’
PVV-ers lijken daar geen enkele moeite mee te hebben. Ras PPV-er Van Dijk scandeerde, tijdens het noodopvang vluchtelingen debat, de ene kreet na de ander. Als een olifant denderde hij verbaal door de spreekwoordelijke porseleinkast, de dames Kips en Dusumma vuurspuwend achter hem aan

Lees verder

Ik heb iets met lelijke eendjes


Ik heb iets met lelijke eendjes. Misschien is dat de reden dat ik in Almere ben gaan wonen. Als Amsterdammer met een voorliefde voor het excentrieke bleek de Bouwraibuurt waar ik en mijn familie neerstreek het beste wat me overkwam de afgelopen jaren. Ondanks het blijvende lekkende dak van onze experimentele woning (we hebben op vaste plekken gekleurde emmertjes staan om de druppels op te vangen) genieten we van ons huis. Verder is het erg gezellig als het regent. Want onder een aluminium dak heb je het gevoel dat je altijd kampeervakantie hebt.

Lees verder

De schreeuw om werk


In de 19de eeuw was een dagloner een arbeider die aan het eind van de dag te horen kreeg of hij de volgende dag weer kon komen werken. De dagloner van toen is de flexer van nu. Met een reactie vermogen van een sneltrein moet de flexer participeren op binnenkomende mail, want wie het eerst komt die het eerst maalt. Reageer je te laat omdat je meerdere 0-urencontracten hebt en net het geluk hebt een dagje te werken heb je pech!

Lees verder

Rachel Hazes watervila -Noorderplassen - te huur


De weduwe van Andre Hazes, Rachel, probeert haar villa in de wijk Noorderplassen in Stad te verhuren. Ze slaagde er niet in het huis te verkopen, meldt de website Bekendeburen.nl.

Lees verder

Romeo en Julia in Almere


Op 29 april was de opvoering van Romeo en Julia naar een bewerking van Tom Blokdijk en Lucas de Man door Het zuidelijk Toneel in de schouwburg van Almere. Ik heb genoten van deze moderne uitvoering. De moderne muziek waarbij men het publiek uitdaagde om mee te swingen en te zingen, om vervolgens in stilte te genieten van monologen en dialogen die totaal niet verveelden, zorgen voor een afwisselend en enerverend geheel.

Lees verder

De politiek beslist, doen we het of doen we het niet!


Nog even en dan wordt definitief bekend gemaakt wie door de Commissariaat voor de Media wordt aangewezen als zendgemachtigde, Almeerse Omroep Stichting (AOS) of Media036. Donderdag 30 april beslist de gemeenteraad van Almere hier over.

Lees verder

Een rondwandeling door Natuurlijk! Almere.


Zo we dit jaar al een winter hebben gehad, zo hebben we in ieder geval een prachtig voorjaar! De start is in ieder geval zeer veelbelovend. Koud was het al niet, echt koud is het deze winter al helemaal niet geweest, nu maken we nota bene al kennis met zomerse dagen.

Lees verder

Roem


Bekend zijn is een raar fenomeen. Ben je een beroemdheid dan kun je de wereld proberen mooier te maken voor mensen die minder geluk hebben of enkel en alleen handelen voor eigen gewin.

Lees verder

Niet alles is wat het lijkt


Op 18 maart zijn er verkiezingen voor de provinciale staten en het waterschap. Om ervoor te zorgen dat we met z’n allen naar de stembus gaan organiseerde RTL 4, op prime time, een verkiezingsdebat.

Lees verder

De nieuwe burgemeester van Almere - Column van Marcel Kolder


Annemarie gaat weg en iedereen mag solliciteren op de functie van burgemeester van Almere. En het scheelt als je alvast flink lang van stuk bent en niet erg dik. En je moet ook een zondagskind zijn om het zo ver te schoppen. En in ieder geval een flink aantal kruiwagens om je op weg te helpen. Toch?

Lees verder

Rijzende ster


Wat is dat toch met ons vrouwen, aan de ene kant zwijmelen we bij de pikante erotische film vijftig tinten grijs en aan de andere kant hopen we dat mannen als Dominique Strauss-Kahn een dure prijs betalen voor hun ongebreidelde honger naar seks.

Lees verder

Column Van Marcel Kolder - I am what I am


Het moment dat het voor mij duidelijk werd dat het allemaal anders zou kunnen, was het moment dat Mayim, mijn gehandicapte dochter, via haar spraakcomputer vertelde: “papa, ik heb je vandaag niet meer nodig, ik kan nu alles zelf, met mijn nieuwe elektrische rolstoel en mijn spraakcomputer. Ik ben niet meer gehandicapt.” En dat terwijl ze, in mijn ogen, ernstig beperkt was. Vanuit haar optiek naar dingen leren kijken was mijn kantelmoment. Al op haar zesde - in 2004 - koos ze bewust voor eigen regie over haar doen en laten.

Lees verder

Vooruitgang


Jeugdzorg en de AWBZ zijn overgenomen door de gemeente, deze transitie levert een bezuiniging op van miljoenen euro’s. Desondanks geven de reclame spotjes van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een heel ander beeld van deze verandering namelijk: alle zorg die nodig is in al z’n professionaliteit is voorhanden.

Lees verder

De wereld kantelt, en Almere kantelt mee


Afgelopen week werd met veel bombarie het nieuwste boek ‘Weerwater’ van Renate Dorrestein in onze Stadsschouwburg gepresenteerd. Het boek is nu al een bestseller. Almere blijkt in het verhaal als enige stad in de wereld over te blijven na het vergaan van de wereld. Een tipje van de sluier, de overlevenden zijn voornamelijk Almeerse vrouwen en een paar mannelijke gevangenen uit de penitentiaire inrichting ‘Almere Binnen’. Hoe bizar kan een verhaal beginnen. Ik ga niet verklappen hoe het verhaal loopt. Dan koop je maar het boek bij Stumpel of Bruna. In ieder geval is dit boek een aangename aanvulling op ‘De Weerwatermannen’ van Suske en Wiske.

Lees verder

Participatiesamenleving


Afgelopen woensdag las ik in de Almere deze week: ‘Flevolanders bereid zieke buur te verzorgen’. Hier keek ik toch wel van op. Stichting Buurtlink en onderzoeksbureau Panelwizard Direct kwamen tot deze conclusie na een onderzoek.

Lees verder

De Nieuwe Wildernix - de keerzijde van de Oostvaardersplassen


Het succes van de fraai vormgegeven bioscoopfilm "De nieuwe Wildernis" (2013) zal bijna niemand ontgaan zijn. Minder bekend is de discussie rondom het natuurbeheer in dit gebied. Wie bijvoorbeeld met de trein er langs rijdt, kan niet ontkennen dat het uitzicht niet fraai is: kale vlaktes, veel dood hout, het lijkt wel of het gebied is getroffen door een ramp.

Lees verder
Copyright © 2020 - Omroep Almere | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)