Uw partner voor Nieuws, Cultuur, Educatie, Informatie en Entertainment

Twitter Omroep Almere

  • ASC Waterwijk wil komend seizoen doorpakken met jonge talenten.

De koningin van de minimalistische dans komt naar Corrosia Theater, Expo & Film

2 december: Met Thron, een klassieker uit 1984 die nu wordt hernomen, begrijp je waarom choreograaf Krisztina de Châtel ‘de koningin van de minimalistische dans’ wordt genoemd. Minimaal klinkt alsof er niks gebeurt, maar het tegendeel is waar. Door het uitbreiden en veranderen van een eenvoudig basisloopje creëren vijf danseressen een duizelingwekkend ritueel. Thron gaat over ingehouden kracht, onvoorstelbare toewijding en een steeds heviger beheerste energie in een magische strijd met de tijd. De Nederlands-Hongaarse choreografe Krisztina de Châtel en de Duitse kunstenaar VA Wölfl hernemen hun succesvolle dansvoorstelling op zaterdag 2 december in Corrosia Theater, Expo & Film.

In het Prins Bernhard Cultuurfonds Magazine van afgelopen zomer vertelt choreograaf Krisztina de Châtel waarover Thron gaat: ‘In minimalistische dans gaat het om eindeloze herhalingen met daarbinnen kleine verschuivingen. De vijf danseressen hebben als basis een eenvoudig loopje. Stap, schuif. Stap, schuif. Gaandeweg laat ik daarop allerlei variabelen los. Je kunt variëren met het ritme, met de richting waarin ze lopen, met de dynamiek – zacht of fel, langzaam of snel. Ook komt er steeds meer beweging in het hele lichaam en speel ik met de positionering van de vrouwen ten opzichte van elkaar: 4-1, 3-2, 2-2-1 en dan opeens vallen ze allemaal weer samen. Zo ontstaan er canonachtige verspringen in de ruimte. Maar de kern blijft die herhaling. Het gaat maar door. Dat geeft de dans iets ritualistisch en een suggestie van eeuwigheid. Dat vind ik fascinerend. In de mens zit een motor. Die geeft niet op. Soms dwingt hij je misschien om even gas terug te nemen, maar het volgende moment ga je weer voluit.’

VA Wölfl, die in 2011 en 2014 Julidans opende met zijn gezelschap Neuer Tanz, heeft voor de reprise van Thron de vormgeving en het kostuumontwerp verzorgt en componist Patricio Wang paste de oorspronkelijke muziek aan naar deze tijd. De muziek, minimalistisch van opzet met een verwijzing naar Chileense volksmuziek, is op verzoek van VA Wölfl opnieuw, met meer expressie getoonzet gebruikmakend van elektronica.

De Châtel sur Place & Neuer Tanz – Thron
Zaterdag 2 december, 20.30 uur
Corrosia Theater, Expo & Film, Markt 43, 1354 AP Almere
Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op www.corrosia.nl

Foto: De Châtel & Neuer Tanz, Thron © Robert Benschop


Reageren op dit bericht

*= verplichte velden.

Copyright © 2020 - Omroep Almere | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)