Uw partner voor Nieuws, Cultuur, Educatie, Informatie en Entertainment

Twitter Omroep Almere

De politiek beslist, doen we het of doen we het niet!

Nog even en dan wordt definitief bekend gemaakt wie door de Commissariaat voor de Media wordt aangewezen als zendgemachtigde, Almeerse Omroep Stichting (AOS) of Media036. Donderdag 30 april beslist de gemeenteraad van Almere hier over.

Dat dit niet zonder slag of stoot gaat blijkt wel uit de gemeenteraadsdebatten. Het college vindt Media036 de geschiktste kandidaat dus zou je zeggen het is een kwestie van vingers tellen, wie is voor en wie is tegen. Zo simpel ligt het echter niet want de vraag roept meer op, hoe zit het met de financiële haalbaarheid van beide ingediende plannen? Of over het feit dat de één commerciële aspiraties heeft en de ander het publieke domein verkiest. Dilemma! Kiest men voor AOS, dan zal er meer subsidie verstrekt moeten worden en daar wringt de schoen dan ook. De PVV vraagt zich dan ook af of er überhaupt gekozen moet worden voor een lokale omroep, de wet heeft het alleen over een regionale omroep en niet over lokale omroep. Duidelijkheid komt er van het CDA, er moet binnen het juridisch kader gekeken worden en dit betreft enkel 3 punten: zijn de aanvragers geldige rechtspersonen, zijn er statuten en is er een representatief PBO, alleen AOS voldoet hier aan.

Het ziet er naar uit dat meerdere partijen geen lokale omroep willen, zij vinden het geldverslindend en dat is kortzichtig en heel jammer. Een lokale omroep geeft Almere juist kleur. Denk aan alle vrijwilligers die zich inzetten om de inwoners van de stad te voorzien van informatie bij verkiezingen, grote evenementen en andere zaken die Almeerders belangrijk vinden. Een omroep als leerplek voor o.a. studenten journalistiek, filmers en editors. Kortom een lokale omroep verbindt stadsgenoten.

De VVD vraagt zich af of een lokale omroep nog wel past in deze tijd, we hebben immers toch internet. Ja, natuurlijk past dat wel! De televisie staat immers op een centrale plek in de huiskamer. De televisie en internet versterken elkaar, de sector is innovatiever dan ooit tevoren, je doet het één niet zonder de ander.

Als de gemeente een rijksbijdrage krijgt van 1.30 euro per wooneenheid dan lijkt het me niet meer dan billijk dat dit volledig naar de omroep gaat. Niets staat dan meer in de weg om van dit initiatief een creatieve en prikkelende samenwerking tussen stadsgenoten te maken.

Kyra von Beken


Reageren op dit bericht

*= verplichte velden.

Copyright © 2018 - Omroep Almere | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)