Uw partner voor Nieuws, Cultuur, Educatie, Informatie en Entertainment

Twitter Omroep Almere

De schreeuw om werk

In de 19de eeuw was een dagloner een arbeider die aan het eind van de dag te horen kreeg of hij de volgende dag weer kon komen werken. De dagloner van toen is de flexer van nu. Met een reactie vermogen van een sneltrein moet de flexer participeren op binnenkomende mail, want wie het eerst komt die het eerst maalt. Reageer je te laat omdat je meerdere 0-urencontracten hebt en net het geluk hebt een dagje te werken heb je pech!

Voor jongeren is een nul-urencontract of een kortdurend diensverband normaal, voor een werkloze 50 plusser is dit niet eens meer haalbaar. Deze doelgroep solliciteert zich een versuffing en daar blijft het bij want in de meeste gevallen vernemen ze niets meer. Dagen worden gevuld met netwerken, vrijwilligerswerk, deelname aan UWV bijeenkomsten. Loopbaancentra voor de 50 plusser schieten als paddenstoelen de grond uit. Zij pretenderen een vernieuwende benadering om werkgevers te interesseren voor de 50-plusser, kwaliteiten en competenties zijn hierin de toverwoorden. In een creatief filmpje van ongeveer één minuut worden de kwaliteiten en competenties met een scheutje subtiele humor in beeld gebracht. Daarna wordt het akelig stil, na een maand maar eens bellen en dan nog maar eens en dan komt het besef dat het één grote deceptie is. Werkgevers zoeken jonge mensen met ervaring van een 50 plusser voor een salaris van 60% van het minimum loon. Het CPB doet er nog een schepje bovenop en vindt de inspanningen van de werkloze niet genoeg en bedenkt de WW uitkeringen stapsgewijs te verlagen, dit om de werklozen te prikkelen.

Peinzend vraag ik me af welke vooruitgang er is geboekt sinds de late 19de eeuw. Directeuren van grote internationale bedrijven verdienen minstens 100 keer meer dan de gemiddelde werknemer, bij de kleinere bedrijven is het al gauw 20 keer. De arbeidsvoorwaarden zijn historisch verslechterd, de lijdensdruk stijgt gestaag naar een hoogtepunt. Wanneer komt nou de climax, een Soufian Afkir die werkgevers een spiegel voorhoudt maar dan wel één voor alle generaties.

Kyra von Beken


Reageren op dit bericht

*= verplichte velden.

Copyright © 2018 - Omroep Almere | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)