Uw partner voor Nieuws, Cultuur, Educatie, Informatie en Entertainment

Twitter Omroep Almere

  • ASC Waterwijk wil komend seizoen doorpakken met jonge talenten.

Documentaire over Land Art project PIER+HORIZON van Paul de Kort in Kunstlinie Almere Flevoland

Paul de Kort realiseerde in 2016 zijn Land Art project PIER+HORIZON in het Zwarte Meer bij Kraggenburg. Met dit werk refereert De Kort naar de voormalige strekdam die voor de inpoldering van de Noordoostpolder het lichtwachtershuis Oud Kraggenburg met het vaste land bij Genemuiden verbond. Filmmaker Barend Hazeleger volgde de kunstenaar in het maakproces van dit grootse project, en bracht de documentaire PIER+HORIZON - De geest van de plek uit. Donderdag 7 december is deze film in het kader van de tentoonstelling Once more, with feeling te zien in Kunstlinie Almere Flevoland. De Kort en Hazeleger zijn beiden aanwezig om met het publiek in gesprek te gaan.

In PIER+HORIZON – de geest van de plek maken we kennis met Paul de Kort. We krijgen een mooi inkijkje in wat er allemaal komt kijken bij het realisatieproces van het werk in Kraggenburg en bij het maken van landschapskunst in het algemeen. De film is een treffend portret van de kunstenaar, zijn drijfveren en werkwijze. Voor zijn landschapskunstwerk raakte De Kort geïnspireerd door het Centrale Plaatsen Model waar architect en stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren zijn ontwerp voor de ruimtelijke indeling van de Noordoostpolder op baseerde. De lijn van de voormalige strekdam tussen Genemuiden en Oud Kraggenburg is vanuit de lucht nog goed zichtbaar in het verkavelingspatroon van de polder. Een klein deel van deze dam is dus door De Kort in eer hersteld en tot centrale as van zijn kunstwerk gemaakt. Het betonnen fietspad vanaf de dijk ligt exact in het verlengde van de pier waardoor de lijn van het kunstwerk naar Oud Kraggenburg versterkt wordt. Rond de as van PIER HORIZON drijven 20 meter lange kraggen (riet- matten), die aan één zijde zijn bevestigd aan een paal. De kraggen functioneren als een soort windwijzers: bij sterke wind en stroming wijzen ze allemaal in dezelfde richting. De palen staan opgesteld in een streng zeshoekig raster, wederom verwijzend naar het Centrale Plaatsen Model. De titel van het kunstwerk is een ode aan Piet Mondriaan en zijn schilderijenserie Pier and Ocean (1915)

Once more, with feeling
In de polders van Flevoland zijn de afgelopen veertig jaar zeven grote landschapskunstwerken gerealiseerd van internationaal befaamde kunstenaars. Het werk van De Kort is de meest recente aanwinst. Zeven nieuwe kunstenaars hebben zich de afgelopen drie jaar laten inspireren door deze Flevolandse Land Art en een nieuw kunstwerk gemaakt, dat ter plekke is opgevoerd. Met monumentale sculptuur, fotografie en video – historische documenten, vluchtige momenten én maatschappelijke vraagstukken komen de zeven landschapskunstwerken én de interventies samen in een tentoonstelling die het veertigjarig bestaan van de Land Art in Flevoland viert. De tentoonstelling is een hommage – én een uitnodiging om zelf iets bij de Land Art locaties te gaan doen.

Kunstenaars van de Land Art: Marinus Boezem, Antony Gormley, Paul de Kort, Daniel Libeskind, Robert Morris, Richard Serra, Piet Slegers. Kunstenaars van de Land Art Live interventies: Feiko Beckers, Melanie Bonajo, Gilles de Brock, Zhana Ivanova, Cindy Moorman, Maria Pask, Rory Pilgrim.

Documentaire PIER+HORIZON - De geest van de plek
Donderdag 7 december, 20 uur (deuren open om 19.30u)
Kunstlinie Almere Flevoland, Esplanade 10, 1315 TA Almere
Toegang 5 euro, inclusief toegang tot tentoonstelling
Kaartverkoop via www.kaf.nl

Foto: fotograaf Johannes Schwartz


Reageren op dit bericht

*= verplichte velden.

Copyright © 2019 - Omroep Almere | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)