Uw partner voor Nieuws, Cultuur, Educatie, Informatie en Entertainment

Twitter Omroep Almere

  • Dennis Bergkamp trainer jong Almere City.

Eerste Almeerse gasten naar Italië

7 augustus 2018

Een weekje Veluwe, kamperen in Frankrijk of een trektocht door Canada: de meeste kinderen en jongeren gaan op vakantie deze zomer. Wie niet op vakantie kán, heeft er vaak juist veel behoefte aan. Hans Wendel en Berbara van Doorne van stichting Il Rifugio gunnen juist deze groep een weekje vakantie. En ze doen er wat aan. Deze week vlogen hun eerste gasten uit Almere naar Italië.

Een huis in Toscane
In de Italiaanse streek Toscane hebben Hans en Berbara Il Rifugio gekocht: twee huisjes die al bewoonbaar zijn, een fruitboomgaard en flink wat weiland. “Een bijzondere plek, op de helling van een groene berg in één van de mooiste streken van Italië. Een plek om te delen”, zegt Berbara. 
 
Delen
Hans en Berbara wonen in Almere. Het is dan ook geen toeval dat de eerste gezinnen die op Il Rifugio een weekje vakantie aangeboden krijgen, ook uit Almere komen. “We richten ons op gezinnen en kinderen van wie we weten dat baat hebben bij een weekje ontspanning in een nieuwe omgeving”, vertelt Berbara. “Door ons vrijwilligerswerk zijn dat nu vooral Almeerse gezinnen en kinderen uit kindertehuizen in Polen.” De eerste Almeerse gasten zijn enthousiast: “Mijn hersens mogen even op nul, ik hoef hier alleen maar te genieten!”
 
Vakantie maakt verschil
“Er hoeft maar iets kleins tegen te zitten en je hebt niet zo’n leuk of makkelijk leven meer”, zegt Berbara. “Zeker een kind kan daar zelf weinig tegen doen. In mijn werk voor Humanitas en voor de stichting Intentio, die hulp biedt aan kindertehuizen in Polen, ontmoet ik veel gezinnen en kinderen die zich niet makkelijk staande kunnen houden. Vakantie is dan wel het laatste waar ruimte voor is. Maar het kan een enorm verschil maken als je een weekje uit je gewone leven kunt stappen! Uitrusten, ontspannen en nieuwe ervaringen opdoen. We hebben al regelmatig gemerkt dat zo’n ervaring ertoe leidt dat iemand zijn of haar leven een nieuwe positieve wending geeft.”
 
Werk in uitvoering
Met hulp van vrienden en bekenden, maar vooral op eigen kosten, knappen de eigenaren Il Rifugio op. Op termijn moeten hier zowel gezinnen als groepen kinderen een heerlijke vakantieweek kunnen hebben. “Ons initiatief – persoonlijk en kleinschalig en concreet – spreekt aan”, merkt Berbara. “Langzamerhand krijgen we uit diverse hoeken steun aangeboden. Soms in geld, soms in werkkracht of inzet van iemands expertise. Dat nemen we dankbaar aan: met meer middelen kunnen we meer gasten ontvangen. Onze eerste gasten zijn het met ons eens: Il Rifugio is een plek die je aan zo veel mogelijk mensen gunt!”
 
Doneren kán
De stichting Il Rifugio heeft de ANBI-status. Giften kun je dus aftrekken voor de belasting, zelfs als je bijdraagt in natura. Meer weten? Kijk even op https://www.ilrifugio.nl !


Copyright © 2019 - Omroep Almere | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)