Uw partner voor Nieuws, Cultuur, Educatie, Informatie en Entertainment

Twitter Omroep Almere

  • ASC Waterwijk wil komend seizoen doorpakken met jonge talenten.

Eerste water in zwembad Poort door Hans Michgelsen en Felix van Til

12 januari 2016

Vandaag, dinsdag 12 januari, is het vullen van het nieuwe zwembad in sportcomplex Olympiakwartier in Almere Poort gestart. Het gaat hier om water met een 'groen tintje'. Voor het verwarmen van het water wordt namelijk gebruik gemaakt van restwarmte van de elektriciteitscentrale die onze stadswarmte levert. Zwemmers zullen er niets van merken. Het water is net zo warm en helder als in andere zwembaden.

Toch wordt het zwembad een stuk groener dan het oude zwembad in Almere Haven, dat wordt gesloten als op 1 april 2016 het zwembad in Poort opent. Dat komt door de aansluiting op het stadswarmtenetwerk. Daardoor is de verwarming en warmwatervoorziening CO2-vriendelijk. Het benutten van restwarmte vermindert de lokale CO2-uitstoot met vijftig tot wel honderd procent.

Lage kosten en laag energieverbruik
Het zwembad in Almere Poort heeft nog veel meer duurzame kenmerken. Dankzij het gebruik van moderne technieken en materialen verbruikt het gebouw 30 procent minder energie en zijn zowel de bouw- als onderhoudskosten laag. In een later stadium komen er - net als bij alle andere gemeentegebouwen - zonnepanelen op het dak om het energieverbruik van het sportcomplex nog verder te verlagen.

Flexibel
Een ander duurzaam aspect is het uit metalen panelen opgebouwde bassin dat op de grond staat. Dit heeft verschillende voordelen. De ruimte waar het bad staat kan redelijk eenvoudig een geheel andere bestemming krijgen door het uit panelen bestaande bad te demonteren. Dit zorgt voor een flexibel gebouw dat mee kan veranderen als de behoeften van onze stad in de toekomst veranderen.

Foto’s: Bob Friedlander


Copyright © 2019 - Omroep Almere | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)