Uw partner voor Nieuws, Cultuur, Educatie, Informatie en Entertainment

Twitter Omroep Almere

  • ASC Waterwijk wil komend seizoen doorpakken met jonge talenten.

Geen dodenherdenking en bevrijdingsfestival door verbod op bijeenkomsten

24 maart 2020

Het besluit van het kabinet om alle openbare bijeenkomsten te verbieden heeft grote gevolgen voor vieringen en evenementen in Flevoland. Dodenherdenking, bevrijdingsdagfeesten en koningsdagfestiviteiten bijvoorbeeld kunnen niet doorgaan. Ook evenementen als de Urkerdag, Opwekking in Biddinghuizen, DUIN Triathlon Almere en het terrassenfestival in Almere gaan niet door.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid maakte maandagavond tijdens een extra persconferentie bekend dat strenge maatregelen nodig zijn om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Burgemeesters mogen met noodverordeningen sneller optreden en locaties sluiten.

Zo krijgen zij de bevoegdheid om stranden, parken, campings en winkels te sluiten als daar een risico dreigt voor de volksgezondheid. Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Dan gaat het om een samenzijn van meer dan drie mensen die geen gezinsleden zijn. De grens van bijeenkomsten met 100 personen wordt losgelaten. "Er bestaat geen ondergrens meer", zo zei Grapperhaus.

"kappers en nagelstudio's moeten de deuren sluiten. Fysiotherapeuten moeten zoveel mogelijk beeldbellen met cliënten."
— Grapperhaus, minister
Overtredingen van verboden worden streng beboet. Die sancties kunnen worden uitgeschreven door Buitengewoon Opsporings Ambtenaren, kortweg BOA's. "Bij ernstig gedrag wordt de politie er bijgehaald". Bedrijven die zich niet aan de regels houden, kunnen boetes krijgen van vierduizend euro. De boetes voor particulieren kunnen oplopen tot vierhonderd euro.

Naar buiten?
Mensen mogen naar buiten om boodschappen te doen, zo zei de minister. "Maar doe dat in je eentje en niet met een groep." Dezelfde regel geldt voor het maken van een ommetje. Het houden van anderhalve meter afstand blijft gelden. De regels voor quarantaine worden ook strenger. "Als één lid van een gezin ziek wordt, dan blijft het hele gezin thuis.

Voor contactberoepen worden de regels ook scherper. "Kappers en nagelstudio's moeten de deuren sluiten", aldus de minister. "Fysiotherapeuten moeten zoveel mogelijk beeldbellen met cliënten."

Vreselijk geïrriteerd
Premier Mark Rutte zei tijdens de persconferentie dat hij zich het afgelopen weekeinde 'vreselijk geïrriteerd' heeft aan jongeren die toch in groepen samenkwamen. "Er werden zelfs 'schijt-aan-corona-feestjes' georganiseerd." Premier Rutte riep jongeren dringend op hun verantwoordelijkheid te nemen om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen. Rutte zei het noodzakelijk te vinden om de regels aan te scherpen: "We moeten de zorg beschikbaar blijven houden."Copyright © 2020 - Omroep Almere | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)