Uw partner voor Nieuws, Cultuur, Educatie, Informatie en Entertainment

Twitter Omroep Almere

  • ASC Waterwijk wil komend seizoen doorpakken met jonge talenten.

Hackerroom in de bibliotheek!

Op 18 mei gaat de Hackerroom live in de Nieuwe Bibliotheek; een escaperoom die niet alleen spannend en uitdagend is, maar waar je ook nog wat van opsteekt. In de Hackerroom kom je erachter hoe computers in elkaar zitten, hoe zoekmachines werken en hoe een internetverbinding tot stand komt. In de Hackerroom is plaats voor vier tot zes personen en je krijgt een uur de tijd om uit de kamer te ontsnappen. Ga de uitdaging aan en reserveer vanaf 18 mei een plekje!

Hoezo een escaperoom in de bibliotheek?!
Een escaperoom in de bibliotheek! Leuk! Maar waarom eigenlijk in de bibliotheek? Valt er dan iets te leren of te ontdekken? Het simpele antwoord hierop is ja, en nog eens ja. Escaperooms zijn puzzelkamers die je uitdagen om op creatieve wijze uit de kamer te ontsnappen. Hiermee ontwikkel en train je allerlei vaardigheden die in de praktijk nuttig kunnen zijn. Denk aan onderlinge samenwerking, informatievaardigheden en toepassing van logica. En daarom ontwikkelt de nieuwe bibliotheek onze escaperoom met de naam: Hackerroom.

Waarom: digitalisering & kennismaatschappij
De snel om zich heen grijpende digitalisering vraagt om de ontwikkeling van nieuwe informatie- en digitale vaardigheden. Om als burger mee te kunnen in de informatie- en kennismaatschappij anno 2018, is het nodig meer van technologie en programmeren te weten. Zo belangrijk als taalvaardigheid is voor je studie en je persoonlijke leven, geldt datzelfde voor 21ste eeuw vaardigheden. In het bijzonder het vermogen om ‘computational thinking’ toe te passen en om te kunnen gaan met digitale technologie. Eigenlijk gaat het dus om de ontwikkeling van je digitale geletterdheid. Dit is een combinatie van informatievaardigheden, computational thinking en mediawijsheid. In het kader van een levenlang- en informeel leren, ontwikkelden wij als bibliotheek een spannende maar ook educatieve escaperoom: de Hackerroom.

Hoe: het draait allemaal om ‘computational thinking’
Maar wat is computational thinking nu eigenlijk? Computational thinking is een manier van creatief denken. Analyse, het formuleren van een oplossing en het toepassen van technologie en programmeermethodes vormen de basis. Met andere woorden: denk als een computer en gebruik je creativiteit om alledaagse problemen op te lossen. Computational thinking gebruiken we vaker dan wij denken. Bijvoorbeeld als je een afspraak met een grote groep mensen maakt. Je gebruikt dan een datumplanner, stuurt een agenda verzoek en deelt een Google Keep om de voortgang van taken bij te houden.

Speciale educatieve workshop!
Voor het primair en voortgezet onderwijs is de escaperoom te combineren met een drie uur durende workshop, waarbij een groep van maximaal 30 kinderen de opdracht krijgt om elkaar uit een ‘super’ escaperoom te hacken. Zo maak je kennis met programmeren en pas je de basisprincipes toe om uit deze escaperoom te kunnen ontsnappen. Daarom noemen wij het dan ook geen escaperoom, maar een hackerroom!

Al nieuwsgierig geworden? Het gaat vanaf half mei dit jaar open, maar voorinschrijven kan al via www.hackerroom.nl.


Reageren op dit bericht

*= verplichte velden.

Copyright © 2019 - Omroep Almere | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)