Uw partner voor Nieuws, Cultuur, Educatie, Informatie en Entertainment

Twitter Omroep Almere

  • ASC Waterwijk wil komend seizoen doorpakken met jonge talenten.

Ikonen verkoop tentoonstelling in kerkcentrum De Lichtboog Almere Centrum

Volgende week vindt er in kerkcentrum De Lichtboog aan de Klokkeluiderstraat 10 in Almere Centrum een Ikonen verkoop tentoonstelling plaats. De bijgaande foto’s laten enkele ikonen zien, zoals geschilderd door mevrouw Marianne Hacquebard. De netto opbrengst bij verkoop is voor een goed doel, namelijk het kerkcentrum De Lichtboog.

Nadat Marianne zich, vanaf de tweede helft van de jaren tachtig, bezig heeft gehouden met het schilderen van aquarellen, legt ze zich later ook toe op het vervaardigen van iconen. Binnen de traditie spreekt men van het “schrijven” van een icoon.In 1993 begint ze haar opleiding in de Russisch orthodoxe traditie als student aan de school van vader Robert de Caluwé, een orthodoxe priester die in Finland leefde. Later doet zij diverse opleidingen in Nederland, aan de universiteit van Lvov in de Oekraïne, in het klooster St. Catharina in de Sinaï en volgt ze een cursus goudleggen in Malta, alwaar zij in 2006 een opdracht krijgt een tweeluik te schilderen voor de anglicaanse kerk.

Marianne heeft geëxposeerd in Duitsland, Gozo ( Malta ), Weert, Heythuyzen en Soest. Na elke expositie is de netto-opbrengst van de verkoop van de iconen gedoneerd aan een goed doel. Zo zal het nu ook gebeuren, met als doel De Lichtboog. Veel iconen hebben inmiddels hun weg naar een nieuwe eigenaar gevonden. Het is een groot geschenk wanneer Marianne ervaart als een icoon mensen raakt en zo dient als inspiratiebron voor het dagelijks leven.

Het schrijven van een icoon is voor Marianne een vorm van meditatie. Zo probeert ze in de stilte iets te begrijpen van de voorstelling die zij schildert. In de icoon wordt het onzichtbare zichtbaar. Daarom noemt men een icoon ook wel een “venster naar de eeuwigheid”.

Al sinds het begin van de jaartelling worden er iconen geschilderd. De eerste iconen ontstaan rond de Middellandse zee. Later verbreidt de traditie zich, vanuit Byzantium, met name naar oost Europa. De allereerste icoon wordt toegeschreven aan de evangelist Lucas. Het woord icoon, afgeleid van het Griekse woord eikonikon, betekent beeld of gelijkenis. Iconen worden geschilderd op een met linnen geprepareerde houten plank.Marianne schildert met tempera. Dit is een emulsie van eigeel, water en azijn. Daar voegt ze net zo lang natuurlijke verfstoffen aan toe tot de gewenste kleur is verkregen. Op een icoon worden personen afgebeeld, zoals bijvoorbeeld Jezus, Maria, heiligen of engelen. Ook belangrijke gebeurtenissen uit het leven van Jezus worden geschilderd, zoals zijn geboorte, de opdracht in de tempel, zijn doop in de Jordaan door Johannes de Doper, de intocht in Jeruzalem en de kruisiging.

Vonne Hacquebard

http://www.lichtboog.nl/index.php/contact


Reageren op dit bericht

*= verplichte velden.

Copyright © 2019 - Omroep Almere | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)