Uw partner voor Nieuws, Cultuur, Educatie, Informatie en Entertainment

Twitter Omroep Almere

  • Almeerse zaterdagclubs weer bij elkaar in de tweede klasse B.

Kerstverhaal uit het wijkteam

Een jonge moeder, ik noem haar Janine, bezoekt met haar 7-jarige zoon Joshua het spreekuur van het wijkteam. Ze ziet er uiterst mager uit, met een ingetrokken gezicht waar veel leed uit spreekt. Joshua blijft dicht bij zijn moeder staan, alsof hij haar wil beschermen en tegelijkertijd bescherming zoekt bij haar. Janine spreekt met een zachte stem en vertelt haar verhaal. “Mijn man is bij ons weggegaan. Tot op de dag van vandaag weet ik niet waarom. Hij liet gewoon niets meer van zich horen. Totdat ik via-via vernam dat hij een andere vriendin had. Gelukkig kregen we in de tussentijd wel eten van zijn familie. Later hield dat op en nam zijn familie mij ook nog kwalijk dat hij bij mij was weggegaan.” Ze snikt en haar zoon gaat nog dichter bij haar staan.

Janine krijgt het voor elkaar om de scheiding te regelen en een bijstandsuitkering aan te vragen. Dit geeft haar de nodige stress en fysieke problemen, maar ze doet wat ze kan. De jonge moeder wordt geconfronteerd met schulden waar zij helemaal geen weet van had. Ineens kloppen er schuldeisers aan en bijten haar toe: “Het kan wel zijn dat uw man de schulden heeft gemaakt, maar u bent medeverantwoordelijk.”

Janine voelt zich genoodzaakt om schuldbekentenissen te ondertekenen. Later doet zij de deur niet meer open. De gordijnen zijn altijd dicht. Het is toch allemaal leed en verdriet dat zich bij haar voordeur aandient. Zij betaalt de schulden en eet zelf heel weinig. Ze zorgt er wel voor dat Joshua goed te eten krijgt en doet moeite om het hem naar de zin te maken.

Nu komt de kerst eraan en mag Joshua voor het eerst meedoen met het kerstspel op school. Als ik aan hem vraag hoe hij dat vindt, duikt hij verlegen glimlachend weg achter zijn moeder. Mooi… Dat is de eerste keer dat ik hem zie lachen. En moeder glimlacht ook. “Ja" zegt ze, “Hij vindt het mooi. Sinds het verstrek van zijn vader heb ik altijd alles zelf gedaan en geregeld. Het is zwaar en ik red het nog maar net. Door alle vaste lasten en schulden houd ik geen cent over om kleding voor mijn zoon te halen.”

Kerst is een tijd van liefde, geluk en samenzijn, maar het levert veel stress en geldzorgen op voor Janine. Ze komt niet bij het wijkteam voor geld, maar voor advies. Voor iets onbetaalbaars dat haar echt gelukkig zou maken in deze kerstperiode. Ze wil Joshua zien schitteren in gepaste kleding bij het kerstspel.

Ik neem Janine en Joshua meteen mee naar de Weggeefwinkel. Samen hebben zij leuke kledingstukken en wat speelgoed uitgezocht. Van pure blijdschap moet moeder huilen, terwijl ze me bedankt: “Ja, de kerst komt eraan en het wordt mooi. Ik ben gerustgesteld. Dankjewel.”

Janine’s verhaal staat niet op zich. Er zijn heel veel mensen die niet of nauwelijks geld hebben om kleding te kopen. Gaat u binnenkort uw kledingkast opruimen? Gooi uw oude kleding dan niet weg, maar breng het naar de Weggeefwinkel in buurtcentrum Cobra aan de Hildo Kropstraat. Alvast bedankt.

Lucia Dam-Fer
wijkwerker/opbouwwerker


Reageren op dit bericht

*= verplichte velden.

Copyright © 2019 - Omroep Almere | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)