Uw partner voor Nieuws, Cultuur, Educatie, Informatie en Entertainment

Twitter Omroep Almere

  • ASC Waterwijk wil komend seizoen doorpakken met jonge talenten.

Klik, wat loopt daar door de tuin?

Met het project ”Klik, wat loopt daar door de tuin?” is afgelopen voorjaar onderzocht welke wilde dieren vooral ’s nachts in de tuinen in Almere rondscharrelen. Inmiddels zijn de laatste camera’s opgehaald en de filmpjes bekeken. Zoals verwacht kwamen er regelmatig vossen in beeld, maar ook andere ‘spannende’ soorten.

Bij het project kregen 60 bewoners van Almere een week lang een camera in de tuin. Het apparaat reageert op beweging en maakt vervolgens een filmopname van 30 seconden. In de periode van maart tot juni werd de activiteit in de tuin gemeten.

Almere is een groene stad en daarmee rijk aan natuur. De gemeente wil graag weten welke wilde dieren in de tuinen voorkomen. In samenwerking met Landschapsbeheer Flevoland en stagiaires van Aeres MBO Almere is de gemeente op onderzoek uitgegaan. Het beeld is tot nu toe dat Almere veel vossen herbergt en dat ook egels regelmatig in tuinen te vinden zijn. Mensen met een tuin grenzend aan het water zouden zelfs bezoek kunnen krijgen van bever of otter. Maar is dat werkelijk zo? 
 
Wildcamera’s
Met behulp van wildcamera’s kan ’s nachts goed onderzocht worden welke dieren er zoal in de tuin scharrelen. De camera reageert op beweging en ’s nachts op de warmte van het dier en gaat dan pas werken. Elke keer dat een dier de camera passeert wordt er een opname gemaakt. Door zo’n camera te plaatsen en na een week weer op te halen ontstaat een mooi beeld van de dieren die in de tuin voorkomen.

Verrassende bezoekers
Vossen komen opvallend vaak voor in tuinen in Almere. In 30 tot 35 procent van de tuinen kwamen zij op camerabeelden voor. Naast de gebruikelijke bezoekers van tuinen, zoals egels, had Arda van der Lee van Landschapsbeheer minder van 'spannende soorten' zoals ree en steenmarter verwacht. " We hadden wel gedacht dat ze er zouden zijn, maar het aantal van deze soorten verbaast ook ons. De beelden van een rondscharrelende houtsnip waren ook verrassend.”


Reageren op dit bericht

*= verplichte velden.

Copyright © 2020 - Omroep Almere | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)