Uw partner voor Nieuws, Cultuur, Educatie, Informatie en Entertainment

Twitter Omroep Almere

  • Charles Loots leidt maandagavond eerste training bij FC Almere.

Nieuw Land gratis toegankelijk tijdens Open Monumentendag

De landelijke Open Monumentendag vindt plaats in het weekend van 12 september 2015. Het thema van de Open Monumentendag is dit jaar Kunst en Ambacht. In dit weekend zijn er meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland toegankelijk voor iedereen. Ook het Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad is één van de deelnemende locaties en is op zaterdag 12 september gratis te bezoeken.

Het Nieuw Land Erfgoedcentrum is geen monument, wel is het gebouw in architectonisch opzicht zeer interessant. Nieuw Land vertelt het verhaal over de ontstaansgeschiedenis van Flevoland en het ontwerp van het gebouw is gebaseerd op het leven op de rand van land en water. Architect Jan Benthem van bureau Benthem Crouwel ontwierp de 60 meter lange buis van Nieuw Land. De ovale zilverkleurige ‘kijker’ biedt aan de uiteinden uitzicht over respectievelijk de getemde zee en het nieuw gewonnen land. Benthem is de architect van o.a. luchthaven Schiphol, de metrostations van de Noord/Zuidlijn, vernieuwde centraal station in Amsterdam en het oude centraal station van Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Bij een uitbreiding van het gebouw is het oorspronkelijke dijklichaam waarop de buis was gelegd vervangen door een breed plintgebouw met diverse voorzieningen en een archiefkubus van vijf bouwlagen. Dit ontwerp is afkomstig van het Haagse architectenbureau Atelier Pro. Naast het Nieuw Land Erfgoedcentrum werd in 2004 een schokbetonschuur van de tweede generatie herbouwd als historisch beeldmerk aan het nieuwe centrum gekoppeld. De monumentale schuur dateert uit 1951. De muren van het Erfgoedcentrum zijn gemetseld met basaltstenen, het klassieke materiaal voor de dijkbouw. Het is alsof er een zware dijk om het Erfgoedcentrum ligt die het centrum (evenals als de polder) moet beschermen.

Pompen of Verzuipen
Nieuw Land Erfgoedcentrum is meer dan een gebouw. Het is een museum, archief en studiecentrum en vertelt de geschiedenis van Flevoland met diverse vaste en tijdelijke tentoonstellingen en activiteiten. Op dit moment is, naast het vaste aanbod, de tijdelijke tentoonstelling ‘Pompen of Verzuipen’ te bezichtigen. Pompen of Verzuipen toont het hele waterverhaal van Nederland in vogelvlucht, van vroeger tot nu. Het gaat over de maatregelen die Nederlanders namen en zullen nemen tegen de stijgende zeespiegel en de groeiende toevoer van water via de grote rivieren. Als het meezit, gaat u met droge voeten naar huis.

Toekomst
Aan de Lelystadse kust werken Bataviawerf, Nieuw Land en RCE-Scheepsarcheologie samen aan een nieuw cultuurbelevingspark ’Batavialand’.

Foto: Nieuw Land Erfgoedcentrum, overzicht en zijkant. Bron: Nieuw Land Erfgoedcentrum


Reageren op dit bericht

*= verplichte velden.

Copyright © 2019 - Omroep Almere | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)