Uw partner voor Nieuws, Cultuur, Educatie, Informatie en Entertainment

Twitter Omroep Almere

Onderzoek: Sterk verband tussen stemgedrag en echtscheidingen

26 oktober 2017

Doetinchem, 26 oktober 2017 - Gemeenten waar de Partij voor de Dieren (PvdD), GroenLinks, DENK en D66 relatief groot waren bij de laatste verkiezingen, hebben vaker een bovengemiddeld scheidingspercentage dan andere gemeenten. In gemeenten waar deze partijen relatief weinig stemmen trokken, is het scheidingspercentage juist vaker lager dan gemiddeld. Het omgekeerde geldt voor de christelijke partijen (CDA, SGP en ChristenUnie).

Dit blijkt uit onderzoek van de landelijke mediationorganisatie Gecertificeerdemediators.nl, waarbij data van het CBS en de Kiesraad rondom het stemgedrag tijdens de laatste Tweede Kamerverkiezingen is geanalyseerd.

Stemgedrag/scheiding-index uitgelegd
De mate van samenhang tussen stemgedrag en scheidingspercentage wordt uitgedrukt in de Stemgedrag/scheiding-index. Hoe hoger de index, des te minder er wordt gescheiden door de stemmers op een politieke partij, en des te meer er wordt gescheiden in gemeenten waar er niet op deze partij gestemd wordt.

Stemgedrag/scheiding-index bij coalitiepartijen
Aanhangers van christelijke coalitiepartijen scheiden significant minder vaak dan het landelijk gemiddelde. Vooral de CDA en CU vertonen een uitzonderlijk sterke Stemgedrag/scheiding-index. Van alle in de Tweede Kamer vertegenwoordigde partijen scheiden VVD-aanhangers, na aanhangers van de drie christelijke partijen, het minst vaak. Onder VVD’ers is er sprake van een licht positieve index van 5. D66’ers scheiden daarentegen significant vaker met een index van -31.

D66 meest waarschijnlijke veroorzaker voortijdige kabinetsval
Volgens Guido Bakker, politicoloog en directeur van Gecertificeerdemediators.nl, benadrukken de onderzoeksresultaten nog maar eens dat de flinterdunne kamermeerderheid niet bevorderlijk kan zijn voor de stabiliteit van het kabinet.

“We wisten al dat progressieve partijen de meeste naoorlogse kabinetten hebben laten vallen. Ons onderzoek wijst nu ook uit dat mensen die op progressieve partijen stemmen verreweg het vaakst scheiden. Weinig levenskeuzes zijn zo persoonlijk als de partner die je trouwt en de partij waarop je stemt. Daarom ligt het voor de hand dat als het nieuwe kabinet voortijdig valt, die val wordt veroorzaakt door D66.”

Uitgebreide onderzoeksresultaten, waaronder een overzicht van de Stemgedrag/scheiding-index per politieke partij, kunt u vinden op: https://www.gecertificeerdemediators.nl/blog/stemgedragscheiding-index-ongunstig-voor-kabinet/


Copyright © 2018 - Omroep Almere | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)