Uw partner voor Nieuws, Cultuur, Educatie, Informatie en Entertainment

Twitter Omroep Almere

  • FC Almere maakt zich op voor na-competitie.

Open Monumentendag Almere druk bezocht

11 september 2017

Afgelopen weekend vond Open Monumentendag Almere plaats. De 15 deelnemende locaties hebben in totaal bijna 3000 enthousiaste bezoekers mogen ontvangen. Mensen van binnen en buiten Almere hebben het cultureel erfgoed van Almere bewonderd en wisten hun weg te vinden naar een van de historische plekken in de stad.

Los van het mooie bezoekersaantal heeft Almere dit weekend vooral laten zien dat de stad een bijzondere geschiedenis heeft. Ondanks het feit dat Almere nog geen officiële monumenten heeft, heeft de stad wel degelijk erfgoed met bijzondere verhalen die dit weekend verteld werden. Niet alleen door de tientallen vrijwilligers die het evenement mogelijk maakten, ook door de bezoekers werden herinneringen opgehaald. In De Roef konden de allereerste Almeerders hun hart ophalen en vertelden de ene anekdote na de andere, over stukgelopen huwelijken en uit de hand gelopen feestjes. Het gebouw was in de beginjaren van de stad dé ontmoetingsplek voor de eerste inwoners van de stad, en was dat dit weekend weer.

Landbouwschuur BOT werd het drukst bezocht. Deze voormalige materiaalschuur van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP) stamt uit de pionierstijd en is gebouwd rond 1971. Jong en oud konden hier hun hart ophalen. Speciaal voor het evenement liet Stichting BOT historische landbouwmachines draaien en er was van alles te beleven.

Het was zelfs mogelijk om een van de schuilkelders te bewonderen bij de Trekvogel. Deze kelders konden tijdens de Koude Oorlog eventueel gebruikt worden. Ook de diverse deelnemende woonhuizen kregen veel belangstelling. In zelfbouwprojecten zoals de Fantasie en Polderblik werden rondleidingen gegeven en het was ook mogelijk de woonschepen aan het Escherpad te bezoeken, waar eigenlijk de oudste woningen van Almere te vinden zijn.

Op 9 en 10 september kon iedereen kennis maken met het cultureel erfgoed van de stad. Tijdens het tweede weekend van september vindt jaarlijks landelijk het evenement Open Monumentendag plaats. Ook Almere deed dit jaar op volle kracht mee! Maar liefst 15 bijzondere locaties waren gratis te bezoeken.


Copyright © 2018 - Omroep Almere | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)