Uw partner voor Nieuws, Cultuur, Educatie, Informatie en Entertainment

Twitter Omroep Almere

  • ASC Waterwijk wil komend seizoen doorpakken met jonge talenten.

Participatiesamenleving

Afgelopen woensdag las ik in de Almere deze week: ‘Flevolanders bereid zieke buur te verzorgen’. Hier keek ik toch wel van op. Stichting Buurtlink en onderzoeksbureau Panelwizard Direct kwamen tot deze conclusie na een onderzoek.

Dit druist in tegen mijn eigen opvatting want volgens mij kennen mensen uit de steden nauwelijks hun buren. De buren naast hun buren kent men misschien net bij naam maar daarnaast vervaagt die kennis al snel, laat staan dat ze bereidt zijn te helpen bij de verzorging. De uitkomst van het onderzoek was dat 80% van de respondenten de buren willen helpen en 60% wil wel helpen met een huishoudelijke klus en de helft daarvan wil wel verzorgen ten tijde van ziekte. Dit vind ik moeilijk te geloven.

Toch maar even gekeken naar de website van het onderzoeksbureau, die ziet er professioneel en keurig uit bovendien wordt er gesmeten met statistische termen om ons duidelijk te maken dat ze verstand van zaken hebben. Maar ja, concreet laat het onderzoek zien dat 1.000 respondenten hebben meegedaan aan dit onderzoek , laten we er gemakshalve van uit gaan dat in Flevoland zo om en nabij 400.000 mensen wonen. Dat wil dus zeggen dat 0,25% van de Flevolandse populatie mee heeft gedaan aan deze enquête, een speldenknopje dus. Dan weet je nog niet eens hoe de verdeling is geweest van de respondenten over Flevoland.

Ook ben ik benieuwd waarom Buurtlink.nl in deze gegevens interesseert is. Al gauw valt op dat de site het buurtgevoel van Nederland wil versterken. Een mooie uitdaging lijkt mij want leven wij immers niet in een individualistische samenleving? Dagelijks kunnen we lezen dat de computer onze beste vriend is en dat we onze bestellingen online regelen.
Scroll je nog een stukje verder op de site dan gaat er een lichtje op, de Nationale Postcode Loterij heeft een financiële bijdrage geleverd met daarbij een toespraak van onze minister president Mark Rutte. Het thema was ‘De participatiesamenleving’. In die toespraak zegt hij: ‘Buurtlink.nl bevordert zo met behulp van internet de sociale contacten in de buurt. Het is een voorbeeld van wat ik altijd het bezielend verband noem. Daarmee bedoel ik dat de kracht van de samenleving uit de mensen zelf komt, zonder dat de staat of een andere instantie dat oplegt.’ Hier krijg ik de kriebels van want hij bedoelt tussen de regels door te zeggen: zonder dat de staat of andere maatschappelijke instantie het geld gaat kosten. Als hij de samenleving zou kunnen vormen dan gaan we in de toekomst bijvoorbeeld via Buurtlink een vrijwilliger voor de zorg van deze site plukken. Kortom, we gaan alles regelen binnen een kleine gemeenschap, namelijk onze buurt.

Dit artikeltje in Almere deze week heeft één belang namelijk ons te motiveren goed voor elkaar te zorgen want de gemeentekas moet het doen met een sterk verminderde rijksbijdrage. Door te publiceren dat we maar al te graag onze buurvrouw willen wassen hoopt de politiek dat we gaan veranderen. Indoctrinatie vind ik het dat via de media de participatiemaatschappij wordt geïdealiseerd om de zorguitgaven voor de gemeentes beheersbaar te houden.
 
 


 
Dit is mijn eerste bijdrage voor Omroep Almere. 
Ik zal regelmatig mijn verbazing over zaken die spelen in de samenleving weergeven in een column.  
Ventileer gerust uw reacties en wie weet leidt dat tot leuke discussies.
 
Kyra von Beken


Reageren op dit bericht

*= verplichte velden.

Copyright © 2019 - Omroep Almere | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)