Uw partner voor Nieuws, Cultuur, Educatie, Informatie en Entertainment

Twitter Omroep Almere

  • ASC Waterwijk wil komend seizoen doorpakken met jonge talenten.

ROOSEGAARDE lanceert Space Waste Lab

Op dit moment zweven er meer dan 29.000 objecten, groter dan 10 centimeter, rond in de ruimte. Dat is space waste; delen van raketten en satellieten. Dit afval kan door botsingen met onze satellieten nog meer ruimteafval veroorzaken en onze digitale communicatie verstoren. Niemand weet echt hoe ze dit probleem moeten oplossen.

Op vrijdag 5 oktober presenteert de Nederlandse kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde samen met zijn team van experts de wereldpremière van Space Waste Lab bij Kunstlinie Almere Flevoland (KAF). De live performance visualiseert in real-time, met lange verticalen lijnen van licht, het space waste dat zich bevindt tussen 200 en 20.000 kilometer. In deze spectaculaire buiteninstallatie wordt de aarde met ruimteafval verbonden. De licht performance is na zonsondergang op geselecteerde weekenden gratis bij KAF te bezichtigen.

Space Waste Lab is een living lab dat ondersteund wordt door kennispartners ESA en NASA, studenten en bezoekers. Het is de eerste fase van een langdurig project Space Waste en laat de bezoekers kennismaken met ruimteafval, niet alleen als een bedreiging maar ook als een potentiële bron voor nieuwe creativiteit. Het living lab bestaat onder andere uit een echt stuk ruimteafval vergezeld van een educatieprogramma om een nieuw perspectief op ruimteafval te creëren. De tweede fase is een meerjarig programma om ruimteafval te vangen en daar nieuwe duurzame creaties van te maken. Daan Roosegaarde: “We moeten op een betere manier naar de ruimte kijken. Wat is ruimteafval, hoe ruimen we het op en wat kunnen we ermee? Space Waste is de smog van ons universum.”

Naast Space Waste Lab, zal een speciaal onderwijs-, film-, praat- en expoprogramma getiteld “Space @ KAF” de ruimere context van Space beslaan. Kijk voor meer informatie op kaf.nl/spacewastelab. Space Waste Lab maakt deel uit van Roosegaarde’s grotere visie en recht op Schoonheid. Een woord dat met zijn tweeledigheid gaat over verwondering en verbazing over de wereld om je heen, en tegelijkertijd de letterlijke vertaling die staat voor een schone ruimte, schone lucht, schoon water en schone energie. Schoonheid zet aan tot het activeren van verandering – bij burgers, makers, NGOs en overheden – het waarderen en omarmen van Schoonheid als een creatieve tool en creëren van een schone leefomgeving.

PRAKTISCHE INFORMATIE
DATA LIVE PERFORMANCES NA ZONSONDERGANG (GRATIS TOEGANG)
5-6 oktober 2018, 9-10 november 2018, 7-8 december 2018, 18-19 januari 2019
KAF (Kunstlinie Almere Flevoland)
Esplanade 10, 1315 TA Almere
Geschiedenis en toekomst van ruimteafval in kaart gebracht door ESA:
https://vimeo.com/285737830
https://vimeo.com/285737840

Foto: Artist impression Space Waste Lab real-time tracking performance - ©Studio Roosegaarde


Reageren op dit bericht

*= verplichte velden.

Copyright © 2020 - Omroep Almere | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)