Uw partner voor Nieuws, Cultuur, Educatie, Informatie en Entertainment

Twitter Omroep Almere

  • FC Almere maakt zich op voor na-competitie.

Wethouder Peeters opent eerste Nationale Grondstoffendag

8 september 2017

Op donderdag 7 september heeft wethouder René Peeters live bij BNR de eerste Nationale Grondstoffendag geopend. De show was live te volgen vanaf de Vijfhoek waar genodigden samen kwamen voor de opening van de fysieke locatie van Grondstoffen Collectief Almere. Tijdens de uitzending ging de wethouder in op de gezamenlijke opgave van de overheid en benadrukte hij het belang van samenwerking op het gebied van circulaire economie.

Met de Nationale Grondstoffendag wil de gemeente Almere aandacht vragen voor de opgave en nieuwe rol van overheden op het gebied van hergebruik op het opwaarderen van de reststromen. De overheid is hierbij een belangrijke speler, omdat het de producent en eigenaar is van die reststromen, zoals biomassa, oud asfalt en oud straatmeubilair. Daarbij gaat het over miljoenen tonnen afval. Daarom spelen overheden een belangrijke rol om samen te werken aan Nederland circulair 2050. De overheid heeft vaak een faciliterende rol, waardoor ze partijen met elkaar kunnen verbinden en helpen organiseren. Maar juist de stap naar de praktijk is belangrijk.

'Voor Almere geldt maar één ding: we moeten het gewoon doen! En dat kunnen we niet alleen, daarvoor moeten we gelijkwaardig samenwerken met bedrijven en onderzoeksinstellingen'. Aldus Wethouder René Peeters.In dit kader is in juni dit jaar Grondstoffen Collectief Almere opgericht. Gezamenlijk met de eerste Nationale Grondstoffendag is de fysieke locatie van het collectief geopend. Hier kunnen bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheden samen komen.

Volgend jaar wordt het stokje doorgegeven aan Kennispoort regio Zwolle en het Agri en Food cluster regio Zwolle waarin 20 gemeenten, vele bedrijven en twee grote onderwijsinstellingen verenigd zijn. Deze regio is al druk bezig met verschillende projecten op het gebied van circulaire economie. In Oost Nederland binnen de regio Zwolle worden de fundamenten voor een aantal collectieven gelegd. Deze partijen voelen zich verbonden met het commitment van de gemeente Almere en de daarbij betrokken bedrijven en onderwijsinstellingen.

Grondstoffen Collectief Almere
Grondstoffen Collectief Almere (GCA) richt zich op de ontwikkeling van grondstoffen uit afval en coördineert circulaire projecten. Een collectief met grootse ideeën en indrukwekkend enthousiasme. Het GCA is opgericht door drie lokale partijen: Gemeente Almere is eigenaar van de reststromen (gemeentelijk afval), de Vijfhoek fungeert als fysieke locatie waar de reststromen (voormalig afval) opgeslagen en verwerkt worden en Millvision is de ontwikkelaar van de productrecepturen. Inmiddels hebben 30 projectpartners hun toewijding uitgesproken.


Copyright © 2018 - Omroep Almere | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)