Uw partner voor Nieuws, Cultuur, Educatie, Informatie en Entertainment

Twitter Omroep Almere

  • Vanaf 9 december 2018 een nieuwe dienstregeling voor allGo Almere bit.ly/2S00GVC

ZomerExpo voorziet in behoeften van de Nederlandse kunstwereld

4 oktober 2017

Water ZomerExpo 2017 was met 70.000 bezoekers een ware publiekstrekker. De kunsttentoonstelling in Museum de Fundatie en Kasteel het Nijenhuis sloot af met 70 verkochte werken en een omzet van 80.000 euro.

Daarmee is ZomerExpo een serieuze speler in de galeriesector geworden. Hoe kan dat, in een tijd waarin zoveel galeries hun omzet zien dalen? Een groot publiek koopt graag kunst die dichtbij staat, in vele opzichten. Ook het persoonlijk contact met de kunstenaar, dat organisator Stichting ArtWorlds via de verkoopformule faciliteert, is een meerwaarde.

Het programma ZomerExpo legt meer behoeften bloot in de hedendaagse beeldende kunst. Bezoekers waarderen de tentoonstelling met gemiddeld een 8 en ervaren de presentatie als verrassend veelzijdig en kwalitatief hoogwaardig ten opzichte van andere museale kunsttentoonstellingen. Voor deelnemende kunstenaars is het dé gelegenheid om toegang te krijgen tot de voor hen vrijwel afgesloten weg naar gevestigde podia. Wie meedoet aan de voorrondes heeft een kans van 1 : 12 om werk in een museum te exposeren. Geen enkel ander programma in Nederland biedt die mogelijkheid. Niet voor niets melden zich per editie duizenden kunstenaars aan voor de anonieme juryselectie.

Analyse
En dan de kunst zelf, waar ons allemaal om te doen is. Analyserend stellen we via het jaarlijkse onderzoek vast dat veel tentoongestelde werken rond het centrale thema Water een pessimistische kijk onthullen op de omgang van de mens met zijn natuurlijke omgeving: een beduidend somberder beeld dan tijdens het voorgaande thema Woest ̶ geheel in de pas met de ecologische focus die zich wereldwijd in de kunstwereld manifesteert. Ook de aanpak van kunstenaars verandert. Zo gaan zij niet alleen steeds groter werken, maar ook vaker thematisch en in serie. ZomerExpo speelde daarop in door in 2017 het podium te vergroten met drie parallelle Fundatie-locaties.

Publieksprogramma: symposium THEMA 12 oktober
Op 12 oktober 2017 organiseert ArtWorlds een middagsymposium over de zin en onzin van werken in thema’s i.s.m. met Cityscapes Foundation, Huidekoperstraat 26-28 Amsterdam. Zie: www.zomerexpo.nl voor aanmelding en meer informatie.


Copyright © 2018 - Omroep Almere | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)